De grote volgende stap: PWA’s

26 juni 2019
Door Marius de Jong
Leestijd: 2 minuten

Een mobiele website/webshop die qua snelheid aanvoelt als een App, Een website die push notificaties kan versturen en aan je homescreen kan worden toegevoegd. Dit is geen toekomstmuziek maar kan nu al door te kiezen voor een Progressive Web App.

Steve Jobs wist het 12 jaar geleden al

Wist je dat gebruikers van de allereerste iPhone het zonder App Store moesten doen? Steve Jobs had de iPhone namelijk zo bedacht dat het heel eenvoudig websites en web-apps vanuit de mobiele browser kon laden. Toch kwam de App Store pas een jaar later. Nu apps niet meer zijn weg te denken lijkt het erop dat Steve Jobs toch gelijk had. Door steeds snellere browsers en modernere technieken wordt het steeds makkelijker een app vanuit de browser te gebruiken. Dus geen gedoe meer met installatie en opslagruimte. 

Wat zijn PWA’s?

PWA’s zijn moderne websites en webapplicaties (gebouwd met HTML, CSS en Javascript) met een pakketje extra informatie voor de browser. Deze informatie bevat oa. welk icoontje er op de homescreen komt te staan en welke pagina’s en elementen (menu) er op het apparaat kunnen worden opgeslagen, zodat deze ook zonder internetverbinding beschikbaar zijn. Ook stelt het de browser in staat de website op de achtergrond door te laten draaien door middel van een Service Worker. Hierdoor is het mogelijk om pushnotificaties te ontvangen zonder dat je aan het browsen bent.

11 voordelen van een Progressive Web App

 1. Responsive. Een PWA werkt op ieder apparaat in iedere browser. 
 2. Snelle beleving. Goed gebouwde PWA’s zijn erg compact en laden snel in. Ze voelen aan als native apps.
 3. Offline. PWA’s werken ook wanneer je heel traag of helemaal geen internet hebt.
 4. Veilig. PWA’s zijn altijd voorzien van een versleutelde SSL-verbinding.
 5. Direct toegankelijk. Een PWA hoeft niet download te worden vanuit de App Store en is altijd up-to-date.
 6. Goed voor SEO! PWA’s worden niet alleen door zoekmachine’s als Google geoptimaliseerd, ze krijgen zelfs voorrang!
 7. Re-engagable. PWA’s kunnen push-berichten versturen.
 8. Linkable: net zoals een website eenvoudig naar specifieke pagina’s te linken. 
 9. Eenvoudig installeerbaar. Net als native apps als snelkoppeling op je homescreen en dus makkelijk terug te vinden.
 10. Goedkoper! 1x ontwikkelkosten in plaats van een website, iOS- én een Android app.
 11. Hardware zoals de camera, locatiebepaling en beweging-sensors kunnen worden gebruikt om de app nog slimmer te maken.

Een PWA is dus een geweldig alternatief als je overweegt om een mobiele app of shop te laten ontwikkelen. Ondanks dat de techniek nog in de kinderschoenen staat wordt er volop geëxperimenteerd en staan ook de eerste websites al online. PWA’s zijn er al in de vorm van games, zoals flappy-bird, tools als een QR-code scanner en webshops zoals Flipkart.com. Ook ons Stille Verkoop concept Stiver.nl heeft de technieken van een Progressive Web App.

chevron-down