Design trends 2019 / 2020

26 juni 2019
Door Sander Terpstra
Leestijd: 2 minuten

Ieder jaar komen er weer nieuwe designtrends om te hoek kijken. De ene trend gaat langer mee dan de ander en het is natuurlijk altijd aan jezelf of je met een trend aan de slag gaat of hem links laat liggen. Wij blijven in ieder geval op de hoogte van de laatste trends en... jij ook door middel van deze blog! We laten je zien wat UI (User interface) designers vandaag de dag gebruiken.

Horizontaal scrollen

Verticaal scrollen is uiteraard het meest gangbaar, maar ook van horizontaal scrollen is steeds meer sprake. Een voordeel van horizontaal scrollen is dat er geen sprake is van een lange pagina en dat het vaak samen gaat met content die bondig is. Het kan een boodschap daarom kracht bij zetten. Je kan ditzelfde voordeel ook direct als een nadeel beschouwen. De ruimte wordt namelijk beperkt. Het vraagt dus om een duidelijke compacte boodschap. Ondanks dat de meerderheid vandaag de dag nog steeds een voorkeur heeft voor verticaal scrollen is het natuurlijk wel een mooie uitdaging om mee aan de slag te gaan!

Horizontaal scrollen

Bron: Keus-backpacks

Parallax Effect

Het parallax effect is niet een nieuwe feature in de online wereld. Het effect zien we namelijk wel vaker. Dit effect wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met illustraties. Het geeft een gevoel van diepte. Door het gebruik van meerdere lagen krijg je een dynamischer effect. Dit komt omdat de afbeelding/de lagen van de afbeelding langzamer bewegen dan de tekst zelf.

Door goede illustraties en-of afbeeldingen te gebruiken op afzonderlijke lagen, word je meegenomen met de inhoud.

Parallax Effect

Auteur: Zak Steele-Eklund

Cinemagraphs

Zeg maar gedag tegen de oude .GIF bestanden en verwelkom deze nieuwe bewegende beelden. Een cinemagraph is een statische foto met een bewegend beeld. Het gebruik hiervan neemt in rap tempo toe. Heb jij ze al voorbij zien komen?

Auteur: Justus Wise

Custom made illustraties

Dit is een belangrijke trend die de laatste jaren is blijven groeien. Van landingspagina’s tot complete websites, op maat gemaakte illustraties nemen de webdesign-industrie over.

Auteur: Nimasha Sperera | Auteur: Danial Tan

Fluid, asymmetrische & geometrische vormen

We hebben ze al eerder gezien in 2017 en 2018, maar ook dit jaar zien we dat dit steeds meer gebruikt wordt in de webdesign-industrie. Kortom, een mix van intense gradients en vreemde vormen is in opkomst.

Auteur: Tal Midyan & Lillie Ferris

Micro-interacties

Micro-interacties zijn kleine animaties die op mobiele platforms worden gebruikt om subtiele visuele effecten te creëren. Achter vrijwel ieder UI-element kan je verborgen animaties vinden. Het maakt niet uit hoe klein het is.

Auteur: Khrystyna K | Auteur: Aaron iker | Auteur: Aaron Iker

We zijn benieuwd welke trend jou aanspreekt. Laat het vooral even weten.

chevron-down