Storyblok, ons nieuwe favoriete CMS

14 februari 2023
Door Marius de Jong
Leestijd: 3 minuten

Wij zijn erg enthousiast over Storyblok. Zo enthousiast dat wij ons sinds kort officieel certified partner van Storyblok mogen noemen! We vertellen dan ook graag wat de voordelen zijn van dit relatief jonge content management systeem en waarin het systeem verschilt van meer traditionele systemen zoals WordPress en Joomla.

Iedere gewenste tech stack

Als eerste één van de belangrijkste argumenten: flexibiliteit. Storyblok is extreem flexibel en daardoor probleemloos te integreren in nagenoeg ieder web framework. Dus een goede integratie in een bestaande of nog te kiezen tech stack. Een tech stack is de verzameling technologieën, tools en platformen die gezamenlijk worden gebruikt bij de ontwikkeling en het onderhoud van de (web)applicatie, zowel voor front-end als back-end.

Headless: perfecte samenwerking

Storyblok is een headless CMS. Inhoud is hierbij gescheiden van de presentatielaag. Teams werken door de geavanceerde workflows op basis van agile/scrum op optimale wijze tegelijkertijd samen aan de realisatie van één of meerdere digitale producten zoals een website, intranet of app. Content kan daardoor veel sneller worden gemaakt én gepubliceerd.

https://skeps.nl/wp-content/uploads/2023/02/Video_Storyblock5_1080p.mov

API-first architectuur

Door de API-first architectuur is het eenvoudig om de inhoud van Storyblok te integreren met iedere gewenste applicatie of website. Traditionele content management systemen zoals WordPress zijn voornamelijk geschikt voor de presentatie van content op websites. Feitelijk zijn het tools voor de publicatie van website content en niet zo zeer contentbeheersystemen.

Storyblok heeft juist een model waarbij front-end en back-end gescheiden zijn van elkaar, en daardoor de mogelijkheid om de beste beleving op ieder gewenst platform aan te kunnen bieden. Of het nu om een website, een webwinkel, een applicatie of digitaal platform gaat. Je beheert je content in Storyblok en de presentatielaag kan volledig naar wens worden gemaakt. Dit biedt nagenoeg eindeloze creatieve mogelijkheden.

Eindeloos uit te breiden

De Storyblok interface is gemakkelijk uit te breiden met zelfgemaakte apps en/of specifieke invoervelden. Met deze functionaliteit hebben wij onder andere een eigen SEO app geschreven. Onze klanten kunnen hiermee heel eenvoudig en snel meta data van pagina's en objecten beheren. De interface van Storyblok is dus zodanig aan te passen zodat deze naadloos aansluit bij de requirements en/of behoeften van de klant.

Eenvoudig content beheer

Vanwege de gebruiksvriendelijke interface en drag & drop-mogelijkheden van Storyblok hebben content editors geen technische kennis nodig (zoals kennis van bijvoorbeeld HTML). Storyblok wordt gezien als een van de meest gebruiksvriendelijke CMS’en voor content editors en websitebeheerders. Aanpassingen in de content zijn real-time zichtbaar. En Storyblok biedt één centrale plek voor het plaatsen en beheren van content op verschillende digitale platformen en devices.

Internationalisatie & marketing

Storyblok biedt uitgebreide mogelijkheden voor personalisatie, meertaligheid en integratie van API-koppelingen. En afgezien van deze meer techinsche aspecten biedt het CMS ook ondersteuning voor belangrijke marketing zaken zoals A/B-tests en (technische) SEO-optimalisatie.

Snelheid

Tot slot: snelheid. Zowel websites en applicaties gemaakt met het Storyblok CMS als Storyblok zelf zijn razendsnel. De headless CMS-architectuur zorgt voor zeer snelle laadtijden. Dit omdat front-end en back-end van de website of applicatie gescheiden is. Dat wordt ook wel jamstack genoemd. Bij dit principe is het back-end is niet betrokken bij het renderen van elementen van het front-end. Ook levert Storyblok geautomatiseerd caching van content en asset. De server wordt hierdoor minder belast en de laadtijd wordt hiermee nog verder verbeterd. Door deze snelheidsvoordelen is Storyblok uitermate geschikt voor het creëren van snelle responsive websites.

Conclusie

Het headless CMS Storyblok is uitermate flexibel en kan gemakkelijk geïntegreerd worden in verschillende web frameworks. Doordat de content en presentatielaag gescheiden zijn biedt het systeem veel voordelen en is daardoor geschikt voor meerdere verschillende digitale platformen. Storyblok is eenvoudig uit te breiden met extra functionaliteiten en

De gebruiksvriendelijke interface zorgt ervoor dat content editors en websitebeheerders zich kunnen focussen op de content. Technische kennis is niet (meer) nodig. Daarnaast biedt Storyblok belangrijke marketinginstrumenten en een razendsnelle performance, belangrijk voor zowel bezoekers als zoekmachines en SEO. Het systeem is dus uitermate geschikt voor de creatie van snelle responsive websites en applicaties. Storyblok is daardoor met recht de nieuwe favoriet van onze webdevelopers geworden.

Wil je meer weten over Storyblok en wat dit CMS voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een geheel vrijblijvende afspraak!

Storyblok

Bel mij terug

Bel mij terug formulier
 
Laat hieronder je gegevens achter. Dan bel ik of één van mijn collega’s je zo snel mogelijk terug!
chevron-down